Gezonde chocopasta

De ochtend voedzaam beginnen is voor vele mensen een hele klus. Een boterham met choco is nog steeds het standaardontbijt van vele mensen. Gewone choco bevat naast heel wat suiker ook nog een hoop verzadigde (en dus ongezonde) vetten. Daarom heb ik een gezondere versie voor jullie bedacht. Choco met verborgen groenten, want deze variant is op basis van avocado!

Groente of fruit?

Ik ben er zelf nog niet helemaal uit. Volgens de wetenschap zou avocado een fruitsoort zijn. De uitleg hiervoor is dat het ontstaat uit de bloem van een plant en de zaden van die plant draagt. Groenten zouden zich ontwikkelen uit andere plantendelen zoals stengels, bladeren, wortels... . Maar als we deze regel zo serieus zouden nemen, moeten we voortaan ook tomaten, pompoenen, komkommers, olijven, aubergines ... fruit noemen. Ik hou het op groente.

Gezond?

Vele mensen hebben schrik om avocado's te eten aangezien ze vrij vetrijk en calorierijk zijn. Daardoor denken sommigen dat ze ervan zouden aankomen. Toch lijkt dat niet zo te zijn. De vetten in een avocado zijn voor het grootste deel onverzadigd en dus gezond. Ze zouden zelf de slechte cholesterol doen dalen. Ook bevat een avocado veel vezels. De combinatie van vezels en gezonde vetten geven je al gauw een verzadigd gevoel. De vezels helpen bovendien de darmen wat mee. Bovendien is avocado heel rijk aan vitaminen (vooral vitamine E), mineralen (vooral kalium) en anti-oxidanten en is het heel laag in suikers. Indien je niet overdrijft qua portie, dan past een avocado zeker in een gezond voedingspatroon!

Veelzijdig

Avocado is een heel leuke vrucht om mee te koken. Je kan het gemakkelijk verwerken in salades, op een toast, in een saus en zelfs in zoete gerechten zoals chocomousse of chocoladepasta zoals in volgend recept.


RECEPT

Benodigdheden:

- 1 rijpe avocado

- 3 eetlepels ongezoet cacaopoeder

- 2 eetlepels ahornsiroop, honing of zoetstof naar smaak

Werkwijze:

- Snijd de avocado in de helft. Verwijder de pit en haal het vruchtvlees uit de schil met een lepel.

- Doe het vruchtvlees, samen met het cacaopoeder en de ahornsiroop (of ander zoetmiddel) in een blender.

- Blend tot een gladde pasta.

- Bewaar het in een afgesloten potje in de koelkast (maximaal 3 dagen).

Tip: je kan dit ook eten als dessert (chocomousse)

Smakelijk!

Voedingswaarden per portie (= 1 eetlepel van 35g)