Edamame spread (low fodmap, low carb, vegan)

Wat zullen we nu weer eens op de boterham leggen?

Terug magere vleeswaren? Of weer eens zalm?

Of toch liever eens iets anders?

Vind je het soms ook lastig om afwisseling te vinden in je broodbeleg?

Dan is dit recept zeker iets voor jou!

Deze edamame-spread fix je in enkele minuten en je hebt er niet eens veel voor nodig.

Waarom ik koos voor edamame-spread?

Omdat gezond, vet- en caloriearme vegetarisch beleg vaak moeilijk te vinden is. In de supermarkt is er al een groot aanbod, maar vaak bestaan deze spreads voornamelijk uit "olie". En dat weerspiegelt zich in de voedingswaarden. Het vetgehalte van vegetarisch beleg schommelt vaak rond de 30 g (wat evenveel is als in salami, vleessalades...). Daarnaast hebben de meeste vegetarische spreads een heel laag eiwitgehalte (3g). Dit maakt het een uitdaging voor vegetariërs om gewicht te verliezen.

De edamame-spread bevat meer dan de helft minder vetten dan de standaard vegetarische alternatieven en heeft een eiwitgehalte van maar liefst 10,7 g per 100g! Een groot verschil dus.


Voedingswaarde edamame-spread:

Per 100g:

Energie: 173 kcal

Eiwitten: 10,7 g

Vetten: 11,5 g

- waarvan verzadigde vetten: 1,5 g

Koolhydraten: 3,4 g

- waarvan suikers: 2,3 g

Voedingsvezels: 5 g

Waarom dan geen recept voor hummus?

Wie mij kent, weet dat ik hou van "eens iets anders", niet altijd het gewone. Hoe meer variatie op je bord, hoe plezanter gezond eten wordt. Dat is de voornaamste reden. Daarnaast wordt hummus gemaakt van kikkererwten. Dit kan ik persoonlijk niet goed verdragen door mijn PDS. Daarom opteer ik voor edamame bonen als peulvrucht-alternatief. Daardoor is dit recept ook geschikt voor tijdens het FODMaP-dieet.

Wat is edamame en waar vind ik het?

Edamame-boontjes zijn de jonge, onrijpe peulvruchten van de sojaplant. Groene soja-boontjes dus eigenlijk. Het kan zijn dat je ze al tegenkwam wanneer je sushi hebt gegeten. Ze worden dan vaak als bijgerecht geserveerd. Ze zitten dan soms in een taaie peul, die je niet kan opeten. De boontjes zijn rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren en calcium en daarom een ideale groente voor vegetariërs en veganisten. Er zitten ook veel vezels en vitamine A en C in.

In de supermarkt kan je ze terugvinden in de versafdeling. Vind je ze daar niet? Kijk dan eens in de diepvries-afdeling. In Delhaize en Albert Heijn heb ik ze daar al teruggevonden. En ondertussen kan je ze ook al in blik kopen (van Bonduelle bijvoorbeeld).

Wat kan je ermee doen?

Zelf heb ik altijd een grote zak edamame boontjes in de diepvries liggen. Volgens de verpakking zou je de diepgevroren boontjes kunnen garen in de pan, in lichtgezouten kokend water of in de microgolfoven. Maar ik vind het gemakkelijker om ze gewoon in een vergiet af te spoelen met warm water. Daardoor ontdooien ze en dan hoef ik geen potten of pannen erbij te halen.

Wanneer ze ontdooid zijn voeg ik ze toe als garnering in de soep, op toast met cottage cheese, in mijn salades of ik maak er deze spread mee. Soms eet ik ze ook gewoon als snack met wat zout en peper erop.


Tot hier mijn uitleg, nu over naar het recept!

Ingrediënten:

  • 200 g edamame boontjes (diepvries)

  • 1 el LignaPharma olijfolie looksmaak extra vierge (ong. 10 g)

  • 2 el limoensap (ong. 20 g)

  • 1 el light mayonaise (ong. 20 g)

  • 1 el bieslook (vers of gedroogd)

  • Peper en zout

Bereidingswijze:

  • Laat de edamame boontjes ontdooien in een vergiet door er warm water overheen te spoelen. Dep goed droog.

  • Doe de edamame boontjes in een maatbeker en voeg de olie, het limoensap en de mayonaise toe. Mix met een staafmixer glad.

  • Kruid tenslotte naar smaak met bieslook, peper en zout en mix nogmaals.

  • Serveer de spread op een toast als lunch. Ook lekker bij salades! Je kan eventueel nog wat water aan toevoegen om het nog wat vloeibaarder te maken (meer een dressing dan) indien gewenst. Serveer ‘m ook eens bij de apéro. Gebruik dan eens de mini grissini’s sesam of de toastjes olivo van LignaPharma voor een koolhydraatarm alternatief.

TIP: bewaar in een goed afgesloten potje in de koelkast. Daar kan je hem zeker nog een week bewaren. Invriezen kan ook.

Smakelijk!

diëtiste Laura De Rocker - vari.eet

Gavere - Oudenaarde - Schoonaarde