Komkommersoep met citroen

Ik ben een fervente soepdrinker. Echt iedere dag drink ik steevast een tas. Ook in de zomer? Jazeker!

Deze komkommersoep met citroen drink ik al jaren. Hij passeert iedere zomer de revue. Het is een recept dat ik heb leren kennen via mijn grootmoeder. De combinatie van komkommer en citroen is heerlijk fris van smaak. Wij drinken de soep ook altijd koud, recht uit de koelkast. Maar ook lauwwarm is hij lekker.

Waarom ik dit recept met jullie deel? Om te bewijzen dat je ook bij warm weer kan genieten van een kom (koude) soep. En natuurlijk is het ook een supergezond en licht soepje boordevol ontgiftende ingrediënten. Perfect voor tijdens het detox-10 programma (mits je bio bouillon gebruikt).

Meer info over het detox-programma? Stuur me een mailtje!

Nog niet helemaal overtuigd? Ik zet voor jou de gezondheidsvoordelen van de hoofdingrediënten even op een rijtje:

 • Komkommer: een diep hydraterende en ontstekingsremmende groente. In komkommer zitten enzymen die helpen om proteïnen te verteren. Ze kunnen ook parasieten e.d. doden die zich in het spijsverteringsstelsel bevinden. Komkommersap kan ook helpen om de koorts bij kinderen te doen dalen en het herstel te bevorderen. Daarnaast zijn komkommers ook effectief tegen wallen en zwellingen rond de ogen. Ze houden je gebit gezond en helpen bij haar- en nagelproblemen.

 • Citroen: deze gele vitamine C-bommetjes zijn een sterke antioxidant. Bepaalde stoffen in citroen versterken leverenzymen en kunnen het zuurstof- en calciumgehalte van de lever herstellen. Dit zorgt voor een betere stofwisseling en voor schonere darmen. Ook heeft dit een positief effect op het afvallen. Ook bevatten citroenen glutathion. Dit is een lichaamseigen antioxidant die verantwoordelijk is voor het neutraliseren van vrije radicalen in je lichaam. Het maakt gifstoffen beter oplosbaar in water waardoor deze beter kunnen afgedreven worden.

Doordat de soep zo puur en eenvoudig is, kan het in vrijwel elk dieet gedronken worden (mits aanpassing van de bouillon).

"You can never have too much veggies!"


En nu... het recept!

Benodigdheden (1 liter soep):

 • 1 grote (biologische) komkommer

 • 1 grote ui

 • Het sap van 1 citroen

 • 6,5 dl kippenbouillon (of vervang door bouillon, passend bij jouw dieet)

Bereidingswijze:

 • Was de komkommer. Schillen is niet nodig, maar het kan.

 • Snijd de komkommer in stukjes. Snipper ook de ui fijn.

 • Doe de groenten samen met de bouillon in een grote kom samen met het sap van een citroen.

 • Breng aan de kook en laat 15 à 20 minuten doorkoken tot de komkommer gaar is.

 • Zet er de mixer in en… klaar is Kees! Laat eventueel nog enkele uurtjes afkoelen in de koelkast. Koud komen de frisse smaken het best tot uiting.

Veel fris slurp-genot!


Diëtiste Laura De Rocker - vari.eet

Gavere - Oudenaarde - Schoonaarde