Kwarktaartjes

"De ochtendstond heeft goud in de mond"

Wat een gezegde! Het doet mij denken aan een lange, luie zondagmorgen waarbij je zeker een uur kan nemen om rustig te ontbijten. Een overheerlijke, sublieme maaltijd. De geur van heerlijk verse koffie en de eerste straaltjes zon op je gezicht, de dag kan niet meer stuk. Jij hoeft enkel je voetjes onder tafel te steken en te genieten.

Zie je het voor je?

Forget the koffiekoeken!

Al moet ik toegeven: lekker zijn ze wel! Maar veel baat heeft je gezondheid er niet bij! Wat als je dit zalige ochtendgevoel kan doorzetten in je gezonde levensstijl? Wat als je niet tot zondag moet wachten om het te kunnen ervaren? Zou dat niet top zijn!

Lees verder, want dit is je redding!

Met dit recept maak je heel eenvoudig heerlijke kwarktaartjes. Het zijn een soort cheesecakejes, maar dan een veel gezonder. Ik houd ervan om deze als ontbijt te eten, maar als tussendoortje zou het ook perfect kunnen... of als dessert ... of als traktatie voor je verjaardag. De kwark zorgt voor een gezonde portie eiwitten, er zitten niet veel koolhydraten in de taartjes en ook de hoeveelheid suiker die je erin doet, heb je zelf in handen. Bovendien kan je eindeloos variëren qua smaak door eens een andere kwark-smaak te kiezen of door natuurkwark te gebruiken samen met kaneel of cacaopoeder of vanille-essence of ... You get it!

Veel ingrediënten heb je absoluut niet nodig en je hoeft zeker geen keukenprins(es) te zijn. Maak gerust een dubbele portie of meer in één keer. De taartjes bewaren nog wel een dag of 2 - 3 in de koelkast. Mealprep: check!

Benodigdheden:

Bodem:

 • 60 g havermout

 • 40 g amandelmeel

 • 2 tl speculaaskruiden

 • 1 el kokosolie, gesmolten

 • 2 el ahornsiroop / zero calorie syrup

Kwark-laag:

 • 450 g kwark/ skyr/ yoghurt*

 • 3 à 4 g agar-agar

 • 0,5 tl vanillepoeder, optioneel

 • Zoetmiddel naar keuze, optioneel

* Ik gebruikte de koffie-kwark van Optimel, maar je zou ook natuur of vanille... kunnen kiezen)

Toppings:

Naar keuze

Bereidingswijze:

 • Verwarm de oven voor op 175°C.

 • Smeer 2 ronde ovenschaaltjes in met olie.

 • Vermeng alle ingrediënten voor de bodem. IS het mengsel nog te droog? Doe er wat water bij en kneed opnieuw.

 • Verdeel het deeg over de 2 schaaltjes. Duw goed aan.

 • Schuif deze een tiental minuutjes in de oven tot de bodem stevig en gebruind is. Laat afkoelen.

 • Maak ondertussen de kwark-laag. Vermeng de agar-agar met wat water en verwarm dit in een steelpannetje op het vuur. Voeg dan de kwark toe. Verwarm alles nog wat verder terwijl je blijft roeren. Laar de agar-agar zijn werk doen. Proef ondertussen eens van het mengsel en zoet bij of kruid bij naar smaak (bv. met kaneel of cacaopoeder).

 • Wanner je ziet dat de kwark goed is ingedikt (voeg indien nodig nog wat agar-agar toe), dan verdeel je het mengsel over de ovenschaaltjes op de afgekoelde bodem.

 • Laat de taartjes opstijven in de koelkast.

 • Na 30 - 60 minuten is de taart vast/stevig genoeg geworden. Haal hem voorzichtig uit het schaaltje en serveer op een bord.

 • Werk af met je favoriete toppings. (Ik gebruikte gedroogde moerbeien, gojibessen, gehakte noten, geschaafde en gesmolten 75% cacao chocolade en amandelschilfers).​

Smakelijk!

Diëtiste Laura De Rocker - vari.eet