Quiche met pompoen, spinazie en zalm

Dit is wel echt één van mijn lievelingsgerechten. Nochtans kan ik me niet herinneren dat ik het tijdens mijn kindertijd en jeugd ooit heb gegeten. Dit werd gewoon niet op tafel gezet bij ons thuis. "Onterecht!", denk ik nu. Het is echt heel lekker en met de juiste (balans aan) ingrediënten is het ook supergoed voor je. Wat ook handig is: je maakt één keer een grote quiche en kan er verschillende dagen van smullen. Je eet de restjes gewoon koud of warm op de dag nadien als lunch, bijvoorbeeld. Ook is het mogelijk per stuk in te vriezen. Wanneer je er zin in hebt, ontdooi je gewoon een stuk de avond tevoren!

Dit gerecht is low-fodmap, glutenvrij, lactosevrij en vegetarisch.

Benodigdheden:

 • 1 (gluten- en lactosevrije) pizzabodem, bv. Herta

 • 450 g zelfgemaakte pompoenpuree (blokjes pompoen stomen en pureren met een staafmixer)

 • 300 g diepvriesspinazie (zonder room)

 • 2 diepvries zalmmoten, ontdooid (bv. AH)

 • 3 eieren

 • kruiden: peper, zout, nootmuskaat en dille

 • 1 à 2 handjes light geraspte kaas

Bereidingswijze:

 1. Haal de pizza-bodem uit de oven en laat even op kamertemperatuur komen.

 2. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een taartvorm in met margarine of olie.

 3. Rol de pizzabodem uit en leg deze in de vorm. Druk goed aan en prik er gaatjes in met een vork.

 4. Laat 10 minuten bakken ik de oven.

 5. Stoom de zalm gaar. Doe nadien in stukjes.

 6. Verwarm de spinazie in een kookpot met een dun bodempje water. Zorg dat de spinazie volledig ontdooid is en dat het overtollige vocht is verdampt. Giet eventueel wat vocht weg, indien het niet voldoende verdampt.

 7. Haal ondertussen de bodem terug uit de oven.

 8. Maak de vulling: doe de pompoenpurree in een mengkom samen met de eieren. Mix met een staafmixer tot een gladde massa. Kruid met peper, zout, nootmuskaar en dille en mix opnieuw. Voeg de spinazie en de zalm toe. Meng goed om (niet mixen deze keer).

 9. Stort de vulling over de bodem tot aan de rand. *

 10. Werk af met wat magere geraspte kaas.

 11. Schuif het geheel terug in de oven voor 30 à 45 minuten. Dit verschilt sterk van oven tot oven. De vulling dient op te stijven doordat de eieren gaan stollen.

 12. Zet nog enkele minuten onder de grill-stand zodat de kaas mooi goud en krokant wordt.

 13. Snijd in 6 à 8 stukken, afhankelijk van hoeveel honger je hebt en hoeveel je eet. Serveer met een side-salad.


* Te veel vulling? Had ik ook! Geen probleem, daar is een oplossing voor. Terwijl de quiche ligt te bakken in de oven heb je tijd genoeg om hier iets mee te doen. Pak een pak en bak de vulling, alsof je een roereitje zou maken. Bak zolang dat het het ei niet meer rauw is. Deze "smeersalade" is heel lekker op de boterham!


Laat het smaken!

Liefs, Laura