Paprika-tomatensoep

Met de winter in aantocht, is het toch al gevoelig kouder. Je blijft vaker binnenshuis, de dagen worden korter en donkerder... Dit alles doet mij hunkeren naar warme, dampende gerechten. Een tas hete soep wordt een standaard onderdeel van mijn lunch.

Prikkelbare darm, mijn verhaal

Al een tijdje ben ik mij aan het bijscholen over het laag-FODMaP-dieet. Dit dieet wordt voorgeschreven bij mensen met "prikkelbare darmsyndroom" (PDS). Hier lijd ik ook aan, maar mijn klachten bleven leefbaar, tot voor kort... . Elke avond heb ik een heel opgezwollen buik (mensen zouden kunnen denken dat ik zwanger ben). Ook aanvallen van hevige buikpijn heb ik meermaals doorstaan (Buscopan én Dalfagan volstonden daarbij niet). Deze pijn was niet te omschrijven. Op die momenten kon ik enkel in een bolletje kruipen of eerder... verkrampen. Na een halfuurtje tot uurtje verdween de pijn weer stilaan. Dit kon zo niet blijven duren! Op voorschrift van de arts moet ik nu dus zelf het laag FODMaP-dieet volgen. Gelukkig weet ik als diëtist heel goed hoe dat moet.

Zonder ui en look

Een van de moeilijkste dingen aan het laag FODMaP-dieet is dat ui en look niet zijn toegestaan. Zomaar een soepje bestellen op het werk, zit er (voorlopig) dus niet meer in. Dan maar zelf soep maken! Ui en look zijn natuurlijk enorme smaakmakers. Je hebt dus groenten nodig met een sterke smaak. Paprika bijvoorbeeld. Ik maakte meteen genoeg, zodat er in de vriezer ook nog een voorraad op mij wacht. Handig voor drukke dagen waarop ik toch een verwarmende kom heerlijke FODMaP-arme soep wil.

Ingrediënten:

- 4 rode paprika's

- 2 blikken tomatenblokjes van ong. 400g

- 1 el olijfolie

- 3 el gedroogde rozemarijn

- 1 blokje Knorr Finesse Groentebouillon

- 1.5 liter water

- peper

- 1 el zoet paprikapoeder

Bereiding:

- Spoel de paprika's grondig schoon en verwijder de pitjes en de zaadlijsten.

- Snijd deze in reepjes en vervolgens in blokjes.

- Neem een grote kookpot en verwarm hierin de olijfolie.

- Voeg de parikablokjes toe en laat enkele minuten stoven. Kruid met rozemarijn. Blijf af en toe omroeren.

- Voeg na enkele minuten de tomatenblokjes toe en roer nog een keer om. Laat even meestoven.

- Giet tenslotte het water erbij. Voeg het bouillonblokje toe, samen met de peper en het zoete paprikapoeder en laat het geheel rustig gaar koken (30 min - 1 uur).

- Haal de soep van het vuur en mix met een staafmixer tot een gladde soep.

Tip: Ter afwerking kan je er peterselie, hennepzaadjes of Salade du Pêcheur over strooien (zeewiervlokjes van Lima).

Laat het smaken!

Liefs,

Laura