Waarom ik mijn patiënten aanraad te ontbijten

Elke ochtend ontbijten; voor de één een gewoonte, voor de ander totaal niet. Waarom moeten we nu per se een ontbijt eten? En wat eten we dan het best?

Waarom ontbijten een goede gewoonte is

Het kan perfect zijn dat je 's ochtends niet echt een hongergevoel hebt. Toch hunkert je lichaam naar voedingsstoffen. Na een nacht (ongeveer 8u) zonder eten of drinken, is je lichaam aan het vasten. Doordat de glucoseniveaus uitgeput zijn, haalt het lichaam zijn glucose uit de glycogeenreserves. Wanneer je ontbijt, krijgt je lichaam nieuwe voedingsstoffen die direct gebruikt kunnen worden. Resultaat: je hebt meer energie, je kan je beter concentreren en je hebt een beter humeur. Bovendien komt je spijsvertering direct op gang, het zet je maag en darmen in beweging. Indien je niet meteen eet wanneer je opstaat, kan het zijn dat je gaat hongerstapelen. De kans is dan ook groter dan je grijpt naar een suikerrijk tussendoortje, wat niet meteen de gezondste oplossing is. Niet ontbijten kan om die reden ook gewichtsverlies in de weg staan. Verder ben je minder energiek en heb je een lager concentratievermogen. Ook wordt het moeilijker om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan vitaminen en mineralen e.a. te halen.

Wat is een gezond ontbijt?

Ontbijten is wel degelijk gezond, maar een croissant of een witte boterham met nutella zijn niet bepaald de beste keuzes. Je lichaam heeft nood aan goede voedingsstoffen zoals vocht, complexe koolhydraten, eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Geef het dus geen suikers en vetten want dan verliest het ontbijt zijn meerwaarde.

Voorbeelden van gezonde ontbijtjes zijn;

- volkoren brood, met plakjes fruit en een magere yoghurt

- volkoren, ongesuikerde ontbijtgranen met melk(alternatief) en een stuk fruit

- havermoutpap met noten en zaden en bessen

- griesmeelpap met fruit (klik hier voor het recept)

- magere yoghurt met granola en vers fruit

Natuurlijk zijn er nog veel meer gezonde opties. Ook is het belangrijk je te houden aan de juiste porties. Indien je hier meer vragen over hebt, contacteer me gerust. Ga naar de homepagina en scroll naar omlaag tot aan het contactformulier.

Samen naar een gezonder jij!