Roerei zonder ei

Dit gerecht probeerde ik voor het eerst naar aanleiding van de vrijwilligersdag bij EVA vzw waar ik naartoe mocht gaan. Iedereen moest een vegan gerecht voorzien die we achteraf samen opaten tijdens de potluck brunch. Heel leuk concept als je het mij vraagt! Bovendien vond ik het fijn om mij weer te begeven in het onbekende. Het resultaat is een recept dat supergemakkelijk te bereiden is en weinig ingrediënten vereist. Bovendien viel het bij iedereen (mezelf incluis) goed in de smaak!

Verder ontdekte ik hierdoor weer iets nieuws, namelijk het speciale zout "kala namak". Dit wordt ook wel het zwarte zout genoemd. Het wordt vaak gebruikt in de Indische en ayurvedische keuken. Kenmerkend is zijn zwavelachtige smaak, waardoor het heel goed de smaak van eieren nabootst. Je vindt het nog niet standaard in iedere biowinkel, maar je kan het wel online verkrijgen, bijvoorbeeld op de website van pit-pit. Ik ging het halen bij Spice Bazaar, een klein kruidenwinkeltje, gevestigd te Gent niet zo ver van het Gravensteen.

Als dit roerei niet van kippeneieren gemaakt is, van wat dan wel??

Ik gebruikte gewoon een blok tofu natuur!

Benodigdheden (4 personen):

- 2 blokken tofu van ca 325g (ik gebruikte Biologische Tofu Naturel van AH)

- enkele lente-uitjes (naar eigen believen)

- 2 teentjes knoflook, geperst

- 1 à 2 zoete puntpaprika's (naar eigen believen)

- peper naar smaak

- 1 kl kala namak

- 1 kl kurkuma

- 2 el sojasaus

- 1 à 2 el olijfolie om te bakken

Bereidingswijze:

- Haal de tofu uit de verpakking en giet het vocht weg. Dep de tofu goed droog. Wikkel de blokken tofu nadien in keukenpapier en leg ze naast de afwasbak. Plaats er enkele kookboeken bovenop (of ander zwaar materiaal) zodat het vocht naar de afwasbak loopt. Hoe minder vocht de tofu bevat, hoe meer smaak deze zal opnemen.

- Maak intussen de paprika's en de lente-uitjes schoon. Snijd de paprika in kleine blokjes en de lent-uitjes in fijne ringen.

- Verwarm de olie in een koekenpan. Fruit hierin de lent-ui aan. Voeg ook de knoflook en de paprika toe.

- Laat goed gaar bakken.

- Brokkel de tofublokken fijn en voeg toe aan de groenten.

- Voeg de sojasaus en de kruiden toe en blijf goed omroeren.

- Proef en kruid bij indien nodig. Extra toevoeging van zout is niet nodig aangezien de sojasaus en de kala namak al zout zijn.

- Serveer met een volkoren toast.

Smakelijk!