Vegan pasta met "kaas"saus, witte asperge en champignon

Toen ik mijn groentekalender erbij haalde, merkte ik dat de asperges in het seizoen zijn. Eigenlijk had ik nog maar heel weinig asperges gegeten, laat staan dat ik ze al ooit zelf had klaargemaakt. Daar moest verandering in komen! Om de uitdaging voor mezelf nog groter te maken, besloot ik er een vegan gerecht van te maken. Niets dierlijk, dus ook geen melk of kaas en toch ... met kaassaus! Ik stond van mezelf versteld. Asperges perfect gegaard, geen draadjes, super romig en vol van smaak en een heerlijk knapperige topping. Echt waar, zooooo lekker!!! Ik ga het zeker nog maken.

Laten we het ook eens hebben over hoe gezond dit gerecht is. Asperges zijn niet zo populair bij ons. We eten het niet zo vaak als courgette of tomaat. Toch zijn ze heel gezond. Ze zijn een goede bron van carotenoïden en polyfenolen en de beste natuurlijke bron van glutathion. Allemaal anti-oxidanten. Dit zijn hele gezonde stoffen die als het ware de schadelijke vrije radicalen in ons lichaam vangen. Vrije radicalen brengen schade aan aan onze cellen, waardoor we sneller verouderen, ziek worden... Ze kunnen zelfs (mede) kanker veroorzaken. Die vrije radicalen zijn dus meer dan welkom! Bovendien zitten er geen dierlijke producten in dit gerecht, wat ervoor zorgt dat er heel weinig verzadigde vetten in het gerecht zitten. Maar waar halen we dan onze eiwitten uit? Wel, de sojamelk en de cashewnoten zorgen daar wel voor. Ook in de pasta zitten er redelijk wat eiwitten. Natuurlijk kan je het niet vergelijken met een gerecht waar vis, vlees of peulvruchten in verwerkt zouden zitten. Als je hiermee zou inzitten, kan je dit een beetje compenseren door er gebakken kippenreepjes of garnaaltjes bij te doen. Of eet een yoghurt meer tussendoor. Maar een keer geen vlees is geen ramp hoor! Zeker niet als het gewoon lekker smaakt zoals het is :)

Benodigdheden (2 personen):

Voor de pasta

- 150g volkoren penne (of andere volkoren pasta)

- zout

Voor de saus

1 bussel witte, fijne asperges

- 250g chamipgnons

- 1 kleine zoete aardappel

- 1 kleine aardappel

- 200 ml sojadrink (met calcium)

- 1/4 bosje peterselie

- 6 el gistvlokken

- 3 el sojasaus

- 1 à 2 teentjes knoflook (afhankelijk van je eigen voorkeur)

- 1 el olie

- peper

- zout

- nootmuskaat

Voor de krokante "kazige" topping

- 1 handje ongezouten en ongebrande cashewnoten

- 2 à 3 el gistvlokken

- 1/4 bosje peterselie

- peper

- zout

Bereidingswijze:

Voorbereiding

- Maak de asperges schoon. Schil ze vanaf 2 cm van de top. Schil goed totdat er geen draderige schilletjes meer overblijven. Verwijder 1 cm van de voet. Snijd dan in stukjes van ongeveer 1 cm.

- Maak de champignons schoon. Snijd in heel fijne stukjes.

- Schil de zoete aardappel en de aardappel en snijd in stukjes.

- Pel de teentjes knoflook.

Bereiding

- Kook de zoete aardappel en aardappel in ongezouten water gaar. Giet af.

- Voeg de sojamelk bij de aardappelen samen met de sojasaus, de gistvlokken en de teentjes knoflook. Mix alles goed glad tot een romige saus. Dit kan in een blender, maar het lukt ook perfect met een staafmixer.

- Proef* en kruid bij met peper, zout en nootmuskaat.

- Voeg als laatste de peterselie toe en mix nog even kort mee, totdat de peterselie-spikkeltjes over de saus verdeeld zijn.

- Kook ondertussen de asperges in lichtgezouten water gedurende 5 min. gaar.** Laat daarna nog 10 min. nagaren in het kookvocht. Giet af.

- Ook de pasta kook je terwijl gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

- Terwijl de asperges koken, bak je de champignons in een pan met 1 el olie tot ze goudbruin zijn. Kruid met een beetje peper en zout.

- Roer de asperges en de champignons onder de saus. Verwarm indien nodig nog een beetje op.

Voor de topping

- Mix de alle ingrediënten kort. Je wilt geen notenpasta bekomen. Het mag een tikkeltje krokant blijven.

Serveren maar

Serveer de pasta in een diep bord of een kom. Schep er de saus overheen en werk af met de topping.

Smakelijk!

------

* Indien je de smaak nog niet kazig genoeg vindt, kan je er nog wat extra gistvlokken aan toevoegen. Ook sojasaus geeft een hartigere smaak. Wees hiermee wel voorzichtig, want sojasaus is ook zout. Voeg dan geen of minimaal zout toe.

** Om het koken te versnellen kan je het water alvast koken in een waterkoker.