Gezonde stoemp met rucola

Ik geef het toe, puree is voor mij comfortfood. Ik kan er echt hemels van genieten. Maar natuurlijk vind ik het ook altijd leuk meegenomen wanneer ik hem extra gezond kan maken. Door extra groenten te gebruiken wordt de stoemp ook specialer. De smaak van deze versie is heel verrassend en hij viel bij iedereen in de smaak die hem tot nu toe al proefde. Toch weet ik ook wel dat rucola een sterke, iets pikantere smaak heeft dat niet door iedereen gewaardeerd wordt. Kies dus zelf of je er al dan niet rucola aan toevoegt en speel met de hoeveelheden. Ik kan je wel zeggen dat de rucola milder van smaak wordt door het te verwarmen met de puree.

Benodigdheden:

- 2 winterpenen of 5 gewone wortels

- 1 grote zoete aardappel of 2 van normale grootte

- 1 grote aardappel of 3 ter grootte van een ei

- 50 - 75 g rucola + extra

- een scheutje halfvolle of magere (soja)melk

- peper

- zout

- muskaatnoot

- lookpoeder

- garam massala

- geraspte (light)kaas

- geroosterde pijnbootpitjes of sesamzaadjes

- snoeptomaatjes

Bereidingswijze:

- Schil de aardappelen en de wortelen en snijd in kleine blokjes. Doe de wortelen in kleinere stukjes dan de aardappelen zodat ze ongeveer even snel klaar zijn.

- Doe de wortelen en de aardappelen in een ruime kookpot.

- Kook water in een waterkoker (zo gaat het een pak sneller) en voeg net zoveel water toe dat de groenten en de aardappelen net onder staan. Dek af en kook alles goed gaar.

- Rooster ondertussen de pijnboompitjes of de sesamzaadjes in een pon zonder vetstof. Snijd de snoeptomaatjes in kwartjes.

- Als de aardappelen en de wortelen gaar zijn, giet je het water af. Pureer met een stamper.

- Voeg een scheutje melk toe tot je de gewenste dikte bekomt.

- Kruid met peper, zout, nootmuskaat, lookpoeder en garam massala.

- Voeg als laatste de rucola toe. Roer goed door de puree, zodat de rucola slapper wordt.

- Dien dampend op en garneer met extra rucola, snoeptomaatjes, geroosterde pijnboompitten/ sesamzaadjes en eventueel wat geraspte kaas.

Tip:

- Deze puree kan je eten met een stukje vlees, vis of vegetarisch alternatief naar keuze. Ik at het met een schnitzel kip-tomaat-mozzarella van Albert Heijn.

- Aan de puree kan je ook pastinaak toevoegen.

Smakelijk!